Estrenem logo!


Tenim logotip!

És una tasca que ens ha tingut força atrafegats les últimes setmanes i que ja vam començar-hi a treballar a finals de l'any passat. Us el presentem a continuació.





Per a què volem un logotip?

Per què cada cop enviem més comunicacions al professorat i alumnat, i també a les famílies. El logo ens dona una unicitat amb l'entitat mare, que en aquest cas és l'Institut Montserrat Roig. A més permet ser identificat fàcilment i també ser inclòs visualment a les comunicacions dels altres. També ens dona més visibilitat a Internet, tant a la web com les xarxes socials. Mirant al futur, també ens dona la possibilitat de fer material promocional i identificador: un segell de la biblioteca, posar el logo als punts de llibre, bosses, targetes, etc.


Quin procés hem seguit per crear el nostre logotip?

El que teníem molt clar des del principi, és que un logotip ha de transmetre la filosofia de l'entitat que representa. Però també teníem molt clar, que no havia de ser un altre logo de biblioteques en que les referències al llibre fossin les més predominants. Som una biblioteca que li dona importància a la lectura, sí! Però també li donem molta importància a la competència informacional, a l'oci cultural (tant a la lectura com al dels jocs basats en literatura o altres formes d'expressió artística) i a  l'aprenentatge (tant donant suport al professorat com a l'alumnat). Tot això havia d'estar al logo.


Vam començar provant amb una web de disseny de logos mitjançant intel·ligència artificial. Li donàvem uns paràmetres i ens retornava uns resultats. Vam veure un que ens agradava.


El problema és que donava massa preponderància al llibre. Tampoc quedava clar a que representava el logo, però ens donava algunes idees bones per anar provant. Així vam arribar a la següent versió:
Tenia tot allò que volíem representar: el perímetre amb el punt enmig feia referència als jocs de taula en forma de dau, la pantalla de l'ordinador amb llibres, feia referència a donar accés a aquest material, però també a la informació. Per últim, el "bib" en forma d'exponent al MROIG, indicava allò que creiem fermament: que la nostra biblioteca escolar multiplica l'aprenentatge de l'Institut.

El problema amb aquest logo, és que les tipografies no eren clares i que n'hi havia massa informació i detalls. Vam fer algunes modificacions al respecte:

Vam suavitzar les tipografies i les icones de llibre les vam substituir per dos llibres apilats, que formen la lletra B de biblioteca. El problema és que ara el logo es veia descentrat i continuava havent massa informació. Provem de treure el perimetre i algunes variacions amb el que queda:

 


Ja ens agrada més, però massa descentrat el primer, i massa alt el segon. Continuem pensant i contemplem la possibilitat d'introduir el "bib" a dins del monitor. I aconseguim el següent:


Però tampoc ens acaba de fer el pes. Massa poc subtil i poc polit. Així que demanem ajuda amb tota aquesta informació a companys de professió o dissenyadors gràfics en el nostre cercle de contactes. Ens donen molta informació i consells. Inclosa alguna proposta:


Ens comenten diferents errades composició, de tipografia i de concepte. No cal tants elements a dins del logo, si acompanyem i reforcem allò que volem transmetre amb una petita frase. I és allò que fem. Acceptem tots els consells i arribem al nostre logo final que ha heu vist al principi i que us tornem a repetir aquí:

Un logo modern, net, minimalista, que transmet la nostra filosofia i que ens identifica com a biblioteca, però també com a part de l'institut.